Välkommen till Anundsjö

Älska Anundsjö säger vi! Men att i ord förklara varför det är så fantastiskt att leva och bo här är inte enkelt. Det måste upplevas. Kanske är det alla aktiviteter och evenemang som anordnas av bygdens livskraftiga föreningar och organisationer? Eller kanske är det den fantastiska naturen med berg och dalar, sjöar och vida skogar? Eller kanske är det gemenskapen och hjälpsamheten bland Anundsjös innevånare? Troligen är det allt detta tillsammans som gör Anundsjö så värt att ÄLSKA.

Bygden har ett mycket stark företagande med mer än 100 verksamma företag. Polarbröd, Boschrexroth och Höglandssågen är de stora arbetsgivarna. Många andra entreprenörer är verksamma inom bygg, skog och handel och turism. I samhällena Bredbyn, Mellansel och Skorped finns butiker, salonger, restauranger, skola, vård och omsorg som ger dig den service du behöver. Och saknad du något så ligger staden Örnsköldsvik nästgårds.

Anundsjö karta.jpg

Bredbyn som är Anundsjös centralort ligger mycket centralt placerat. Med bil är det 30 minuter till Örnsköldsvik, 30 minuter till tågstation, 50 minuter till flygplatsen.

Men allra mest centralt är det att ha fem minuters promenad till affär, bank, vård, skola (NY skola i Bredbyn för årskurs 1-9 står färdig 2019) & idrottsplats. OCH fem minuter till Jakt & fiske, svamp plockning, skidåkning, skoteråkning eller bara ströva i den bedövande vackra naturen.

Det är vår företagsamhet, genuina gemenskap, natur, historia, föreningar och framtidstro som ger drivet i bygden.

Välkommen hit!

Anundsjö Bredbyn.jpg

Fakta

  • Anundsjö socken i Ångermanland ingår sedan 1971 i Örnsköldsviks kommun.

  • Ytan är 2,629 kvadratkilometer. Ca 4,503 invånare.

  • Området är lika stort som Blekinge så dett finns gott om plats för alla!

  • Serviceorten Bredbyn finns F-9 skola och det byggs just nu en ny högstadieskola. Det finns 4 byskolor i området.

  • Vårdcentral Folktandvård och Apotek hittar du vid torget i Bredbyn.

  • Anundsjö-Skorpeds Pastorat med kyrka och klockstapel mitt i samhället som har en gedigen historia, driver många verksamheter för ung som gammal. Se hemsidan för alla aktiviteter.

  • Några av alla fina orter i området. Mellansel, Skorped, Kubbe-Norrflärke, Moliden, Solberg, Myckelgensjö, Gottne, Hädanberg, Seltjärn.

  • Idrottsföreningarna i området driver aktiviteter för alla:

Anundsjö barn fotball.jpg

Anundsjö-historia

Anundsjö (Bredbyn) torde ha tillkommit under 1400 - talets sista decennium som en avsöndring från Själevad. Intill 1686 var socknen ett eget pastorat, perioden 21 okt 1686 till 1700 utgjorde socknarna Anundsjö och Åsele ett pastorat men från sistnämda år blev Anundsjö åter eget pastorat.

Gränsen mellan Anundsjö i Västernorrlands län och Åsele i Västerbottens län fastställdes 1830. Byn Rödvattnet överfördes 21 jan 1846 från Åsele till Anundsjö, som därmed delvis kom att ligga i Västerbottens län, men 1868 överfördes Rödvattnet till Västernorrlands län.

Samma år överfördes lappmarksförsamlingarnas områden inom Västernorrlands län till Anundsjö, nämligen från Åsele: Holmträsk, Lägsta, Mossaträsk, Solberg, Tjäl, och Tjärn, samt från Fredrika: Svartsjö, Holmsjön, Stavberg och Trehörningsjö. Den 1 jan 1941 delades Anundsjö i två folkbokföringsdistrikt: Anundsjö och Solberg.