Välkommen till Anundsjö

Älska Anundsjö säger vi men hur man ska förklarar varför det är så fantastiskt att bo här i skrift är inte så enkelt måste upplevas. Kanske det är för alla aktiviteter som ordnas av alla föreningar och organisationer som finns i området eller är det fantastiska naturen.

Företagen som skapar detta område med sina satsningar är en anledning man kan bo och leva här. Vi har Boschrexroth, Polarbröd, Anundsjö Bygg, Edvardssons och Höglands sågen som alla satsar just nu men det finns ju mer än 100 företagare i området som skapar detta unika område. Butiker, salonger och restauranger ger dig den service och utbud du behöver och saknas något har du Örnsköldsvik nära.

map.jpg

Med ca 30 minuters bilresa till Örnsköldsvik, 50 min till flygplatsen, 30 min till tågstationen så är Bredbyn väldigt centralt och får ha naturen så nära hela tiden.

Det är vår företagsamhet, natur, historia, föreningar, människor och framtidstro som ger drivet i bygden.

Välkommen hit!

Anundsjö Bredbyn.jpg

Fakta

  • Anundsjö socken i Ångermanland ingår sedan 1971 i Örnsköldsviks kommun.

  • Ytan är 2,629 kvadratkilometer. Ca 4,503 invånare.

  • Området är lika stort som Blekinge så finns god plats för alla!

  • Serviceorten Bredbyn finns F-9 skola och byggs just nu en ny högstadieskola. Finns 4 byskolor i området.

  • Vårdcentral Folktandvård och Apotek hittar du vid torget i Bredbyn.

  • Anundsjö-Skorpeds Pastorat med kyrka och klockstapel i samhället som har en gedigen historia. Driver många verksamheter för ung som gammal se hemsidan för alla aktiviteter.

  • Några av alla fina orter i området Mellansel, Skorped, Kubbe-Norrflärke, Moliden, Solberg, Myckelgensjö.

  • Idrottsföreningarna i området driver aktiviteter för alla:

Barn football.jpg

Anundsjö-historia

Anundsjö (Bredbyn) torde ha tillkommit under 1400 - talets sista decennium som en avsöndring från Själevad. Intill 1686 var socknen ett eget pastorat, perioden 21 okt 1686 till 1700 utgjorde socknarna Anundsjö och Åsele ett pastorat men från sistnämda år blev Anundsjö åter eget pastorat.

Gränsen mellan Anundsjö i Västernorrlands län och Åsele i Västerbottens län fastställdes 1830. Byn Rödvattnet överfördes 21 jan 1846 från Åsele till Anundsjö, som därmed delvis kom att ligga i Västerbottens län, men 1868 överfördes Rödvattnet till Västernorrlands län.

Samma år överfördes lappmarksförsamlingarnas områden inom Västernorrlands län till Anundsjö, nämligen från Åsele: Holmträsk, Lägsta, Mossaträsk, Solberg, Tjäl, och Tjärn, samt från Fredrika: Svartsjö, Holmsjön, Stavberg och Trehörningsjö. Den 1 jan 1941 delades Anundsjö i två folkbokföringsdistrikt: Anundsjö och Solberg.

Du kan läsa mer här…